sobota 13. prosince 2014

Cíl projektu

ČESKO JE NANO 
Zatímco příroda využívá nanotechnologie miliardy let, lidé pracují s hmotou v molekulárním měřítku nesrovnatelně kratší dobu. Už první výsledky tohoto snažení ale dokazují, že jde o cestu k revolučnímu řešení mnoha současných problémů lidstva. Vědci v současnosti díky nanotechnologii dokážou vytvářet náhradní lidské tkáně a orgány, cíleně dopravovat léky do postižených částí těla nebo odstraňovat toxické látky ze znečištěného vzduchu a vody. Dále jsou na nejlepší cestě vyřešit pomocí nanotechnologií levnou výrobu i skladování energie z obnovitelných zdrojů a snížit množství odpadů a emisí v přírodě. Potenciál nových výrobních procesů je prakticky neomezený. 

Nanotechnologie jako jedna z hlavních inovací 21. století otevírají českým firmám nové tržní příležitosti, umožní vytvořit tisíce nových pracovních míst a díky výrobě produktů s vysokou přidanou hodnotou přispějí k vyšší  konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky. Podpora znalostí nanotechnologií znamená podporu lepší budoucnosti naší země. Česko se naštěstí zapojilo do vývojového procesu nanotechnologií včas. V budoucnu by ale rozhodně nemělo dopustit jakékoli zaostávání v této oblasti.

V popularizačním a vzdělávacím projektu „Česko je nano“ v roce 2015 chhceme veřejnosti atraktivní formou ukázat, jakých úspěchů dosáhli čeští vědci a výzkumní pracovníci v oblasti nanotechnologie a názorně předvést princip fungování zajímavých českých nanovynálezů a jejich využití v praxi. 

Nano dny

Od září do prosince 2015 zorganizujeme v Praze a ve všech krajským městech České republiky Nano dny. V jejich rámci interaktivní formou představíme veřejnosti nejzajímavější produkty a vynálezy českého nanoprůmyslu. Při názorných prezentacích budeme vedle ukázek praktického využití jedinečných českých nanoproduktů používat také video soubory k vysvětlení procesů, které nejsou viditelné pouhým okem. K prezentaci pro studenty gymnázií i středních odborných a vysokých škol technického zaměření využijeme univerzitní auly, před širší veřejností se představíme na výstavištích, v IQ parcích a dalších popularizačních vědeckých centrech.

1 komentář:

  1. Tango Habanero, Hot - Titanium Art
    Tango titanium hair trimmer Habanero, Hot is a very unique hot chili pepper. titanium nitride This chili pepper is titanium apple watch one titanium dioxide of the hotter peppers than smith titanium any other habanero. They are also known for

    OdpovědětVymazat